Oregon Ocean Policy Advisory Council

Draft Agenda*
May 7, 2015

*Please note that this agenda is an attempt to give notice of the intended sequence of events at the forum. Any updated draft agenda will be posted at www.oregon.gov/LCD/OPAC and www

National Marine Sanctuary Public Forum The Bandon Barn Community Center | 1200 11th St SW | Bandon, OR 97411

10:00 am	Welcome and Introductions – Scott McMullen (OPAC Chair)
10:15 am	Purpose of Forum – <i>David Allen</i> (Chair, Forum Planning Group): (1) to provide basic information about the NMS program, along with context as to definitions for different areas (<i>e.g.</i> , marine reserves, marine protected areas, marine sanctuaries); (2) to analyze the potential challenges and benefits of an Oregon national marine sanctuary; and (3) to explore questions being asked by coastal communities about national marine sanctuaries.
10:30 am	Governor's Office Welcome Address – <i>Gabriela Goldfarb</i> : Role of OPAC and the governor's office in the sanctuary nomination process in the state of Oregon.
10:45 am	NMS Program Overview – <i>Bill Douros</i> (NOAA Marine Sanctuary Program): Recap of the presentation given at the Oct. 16, 2014 OPAC meeting. (Additional information on the sanctuary nomination process can be found at www.nominate.noaa.gov .)
11:15 am	Questions from Audience – <i>Pat Corcoran</i> (Outreach Specialist, Oregon Sea Grant): Facilitator to take questions from the audience to help frame afternoon panel discussions.
11:45 am	Lunch Break
12:30 pm	Panel Discussions (<i>Pat Corcoran</i> , Facilitator): Panelists with experience with the NMS program in California and Washington state. Panel discussions centered on the following topics:
	How do multiple uses exist or coexist in a national marine sanctuary? (This topic can look into the designation plans of west coast sanctuaries, including the role of state and local governments in sanctuary management.)
	How does the regulation and management of marine resources and uses change with the designation and implementation of a national marine sanctuary? (This topic can look into the potential challenges in keeping fisheries management separate from sanctuary management.)
	What are the economic impacts (positive, negative, or neutral), if any, of successfully nominating a site or designating and implementing a national marine sanctuary?
4:30 pm	Wrap-up – Scott McMullen, David Allen: Next steps; OPAC meeting the following day.
5:00 pm	Adjourn (food and beverage provided at the evening reception)
6-7:30 pm	Reception with Bill Douros and panelists hosted by the Port of Bandon and the South Coast Ports Coalition for OPAC members and the general public.

Oregon Ocean Policy Advisory Council

Draft Meeting Agenda*
May 8, 2015

*Please note that this agenda is an attempt to give notice of the intended sequence of events at the meeting. Time or topics may change up to the last minute. The Chair will try to make sure that there is an opportunity for public comment prior to OPAC making major policy decisions. The most recently updated draft agenda will be posted at www.oregon.gov/LCD/OPAC and www.oregonocean.info.

Regular OPAC Meeting The Bandon Barn Community Center | 1200 11th St SW | Bandon, OR 97411

8:30 am	Member Introductions – Scott McMullen (OPAC Chair)
8:45 am	Review and Approval of Meeting Summary of Oct. 16, 2014 OPAC Meeting (15 min) – <i>Scott McMullen</i> (OPAC Chair), <i>Council Members</i>
9:00 am	Election of OPAC Officers (15 min) – Chair, Vice-Chair, and At-Large Executive Committee Member
9:15 am	Legislative Updates (60 min) – <i>Governor's Office & Agency Staff</i> (Shellfish Initiative, Ocean Acidification Taskforce, Ocean Energy, Ballast Water, Derelict Vessels)
10:15 am	Break (15 min)
10:30 am	Updates from the Governor's Office (15 min) – Gabriela Goldfarb
10:45 am	Updates on the Ocean Summit, Regional Planning Body, and the West Coast Governor's Alliance on Ocean Health (15 min) – <i>Gabriela Goldfarb</i>
11:00 am	Oregon Sea Grant Update (30 min) – Shelby Walker (STAC Chair)
11:30 am	Ocean Acidification Updates (30 min) – Topics of Interest (Jack Barth, Steve Rumrill)
12:00 pm	** Lunch Break (60 min) ** <i>Jack Barth & Bob Cowen</i> will provide a presentation on the Marine Studies Initiative at Oregon State University
1:00 pm	Public Comment (60 min) – Scott McMullen – will coordinate the public comment period
2:00 pm	OPAC discussion about the Marine Sanctuary Public Forum and the future role of OPAC
3:00 pm	Break (15 min)
3:15 pm	OPAC discussion on the Marine Sanctuary Issue (continued) and further discussion on the OPAC visioning exercise last discussed during the June 2014 meeting of the council
4:30 pm	Adjourn

^{**} Provided only for OPAC Members and Staff. The public is welcome to bring a sack lunch if they desire.**